Followers

Kızlık zarı nedir yapısı ve görevi nelerdir

Gönderen bilgic 24 Mart 2010 Çarşamba 0 yorum

Latince hymen adındaki ve vajen girişinde bulunan kızlık zarı adındaki dokunun görevi henüz tam olarak bilinmemektedir. Hymenin görevinin adet görünceye kadar vajinayı mikroplara karşı koruyan bir doku olarak ya da doku artığı olarak kabul edilir.
Kızlık zarı, ağız içiş dudak gibi yerlere benzeyen mukoza dediğimiz yapıdadır.
Herkeste olmayabilen kızlık zarı bazı kadınlarımızda doğuştan bulunmayabilir. Kızlık zarı vajina (dölyolu) giriş kızmında 1-2 cm. kadar çeridedir. Hymen kadından kadına çok büyük farklılıklar gösterebilmekle beraber belli başlı altı-yedi çeşide ayırabiliriz. kızlık zarı dikimi ameliyatı etik açıdan tartışmalı olsa de günümüzde birçok yerde yapılabilmektedir.
kızlık zarı diktirme ameliyatı etik açıdan tıp adamlarını ikiye bölmüştür. Bir kısım doktorlar ameliyata şiddetle karşı çıkarken bir kısım da bunun gerekli olabileceğini düşünmektedir.

Arabanız için ilk yardım çantası

Gönderen mehmet 18 Mart 2010 Perşembe 0 yorum

Günlük yaşamımızın her anında karşılaşabileceğimiz kazalara karşı tedbirli olmanın yanında kaza anından sonra yapılacaklar çok önemli. Bu sırada yapılacaklar kazanın etkilerini en aza indirir. Bu yapacaklarımız için gerekli olan malzemeler elimizin altında olmalıdır. Bir arabada bulunması gereken ilkyardım malzemeleri ise öncelikle şunlardır:

■ Üçgen işaret levhası
■ Tehlikeyi haber veren, renkli flüoresan levha
■ Arızasız bir elektrik lambası
■ Yangın söndürücü
■ Kanama halinde kan durdurucu sargı ve pansuman bezleri (Kan dindirici hazır yastıklar da olabilir)
■ Koruyucu bir örtü
■ Giysileri bir an önce çıkarmanız gerektiğinde, giysilerin kesilmesinde kullanılacak bir çift makas.

İlk yardım çantası aracın iyi bir yerinde muhafaza edilmelidir.

Halsizlik, kırıklık, boğaz ve baş ağrısıyla ortaya çıkan kronik yorgunluk neredeyse depresyona yakın. Bu hastalığa yakalanan kişi devamlı bir baş ağrısından şikayetçidir. Gözlerinde benekler diye tarif edilen noktalar uçuşur. Eklem ağrılarından da şikayetçi olan bu kişiler iş yaşamında verimlilikleri oldukça düşer, konsantrasyonları düşer. Eklem ağrıları, ruhsal sıkıntılar peşi sıra devam eder. Hayat çekilmez bir hal alır.

TATİL EN İYİ ÇÖZÜM YOLU
■ Kronik yorgunluktan kurtulmanın çaresini öncelikle nedenleri tespit ederek başlayın. Eğer sorun iş yaşamından kaynaklanan yoğunluk ise, çalışma temposunu düşürün, eğer yaşamınızda bir tekdüzelik söz konusu ise yaşamınızı renklendirecek uğraşlar edinin.
■ Tebdili mekanda ferahlık vardır. Yani bulunduğunuz yerden birkaç günlüğüne uzaklaşıp seyahate çıkın, tatil yapın. Bu sizi bulunduğunuz yerdeki sorunlardan, monotonluktan negatif enerjiden uzaklaştırıcaktır.
■ Her sabah aç karnına en az beş dakika yürüyün, 10-15 dakika jimnastik yapın. Bu hayata başlarken vücudunuzun hazır olmasını sağlayacaktır.
■ baharda vücudun özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyum ihtiyacı olur. B ve C vitaminleri
sebze ve meyvelerde, potasyum ise domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Günde tam 3 litre su için.

Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce stres faktörlerini kafanızdan uzaklaştırın. Her gece aynı saatte uyumaya çalışın.

KALP HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Koroner damarlar kalbe kan ta­şır.
Yağlar ve kolesterol, atardamar duvarlarında birikerek damar boşluğunun daralmasına neden olabilir.
Daralan bu noktalarda kan pıhtıları oluşabi­lir; bir pıhtı kalbe kan gitmesini tamamen önlerse kalp krizi meydana gelir.

KALBİNİZ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ

YÜKSEK TANSİYON (Hipertansiyon) DAMAR DUVARLARINA ZARAR VERİR

* Şişmanlamayın
* Aldığınız alkol miktarında ölçülü olun
* Tuzu azaltın
* Düzenli egzersiz yapın
* Sigarayı bırakın

AŞIRI KİLOLAR

Aşırı kilolar, kan kolesterol düzeyini yüksel­tir ve damarlarınızın tıkanmasına neden olur.
Yavaş kilo verin kısa süredeki kilo vermeyi öneren diyetlerden uzak durun.

ÖNERİLER

Diyetinizdeki toplam yağ miktarını azaltın.
Hayvani ve katı yağları tüketmeyiniz.
Hamur işi kızartmalar ve aşırı yağlı gıdaları tüketmeyiniz.
Beyaz ekmek yerine esmer ekmek tercih edi­niz.
Posa açısından yüksek olan gıdala­rı tercih ediniz. Ör­neğin; Sebzeler, meyveler, kurubak-lagiller.
İçeriği bilinme­yen hazır gıdaları tüketmeyiniz.
Yağlı soslar ve yemek sularından uzak durunuz.
Geniş ve ayrıntı­lı bilgi için DİYE­TİSYENE başvuru­nuz.
Bazıları et ve yağlı yemekleri ter­cih ederler. Bu da insan sağlığı için vücutlarındaki fazlalıkları nasıl eritiriz sorusunu akla getirir.
Tatbiki ise zor­dur. Zayıflamak, kilo vermek, perhiz yapmak, yemek alışkanlıklarının kısa sürede engelleyebilir.
Zaman geçtikçe tekrar eski alışkanlıkları yemek yeme alışkanlıklarına geri dönerler.
Dönmemeleri diyet tedavisine bağlı kalmaları ile önlenebilir.

Herkes gece en az bir kere idrara çıkabilir. Ancak eşiniz her gece defa¬larca idrara çıkmaktan yakınıyorsa, bu onun prostatının tedavi gerektirecek kadar büyüdüğü anlamına gelir. Bir çok erkekse sık sık idrara çıkmanın prostat büyümesin¬den kaynaklandığını bilmez. Bu durumda eşinizi prostat büyü¬mesi . konusunda uyarın ve bir doktora görünmesi için cesa¬retlendirin.

Yakın zamanlara kadar B.H.P'nin tek tedavisi cerrahi yön­den idrar yolundaki daralmayı ortadan kaldırmak için aşırı büyümüş prostatlı bölgenin çıkarılma­sıydı. (T.U.R.P.), T.U.R.P. tipik olarak B.H.P. semptomları­nı uzun dömemde ortadan kaldırır. Fa­kat bu cerrahi mü­dahale idrar tııtama-ma ve iktidarsızlık gibi riskleri de bera­berinde taşır. Ve er­keklerin büyük ço­ğunluğu bu müda­haleden sonra boşa-lamazlar. ancak yine de orgazm olur­lar sadece idrar kesesine boşalırlar (kuru orgazm ya da geriye doğru bo­şalma olarakta bilinir.) Spermlerse vü­cuttan idrar yoluyla atılırlar. Doktorlar T.U.R.P. sonrası bu tür durumların son derece yaygın olarak görüldüğünü bu yüzden çiftlerin bu gibi durumlara ha­zırlıklı olmaları gerektiğini söylüyor­lar. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda yeni bulunan ilaçlar sayesinde cerrahi müdahale arlık tek çözüm olmaktan çıkmıştır.

Tıbbi etkenler: Prostat, idrar torbasının altındaki ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Prostat sperm içindeki sıvının büyük miktarını üretir. Ayrıca idrar borusu da onun içinden geçer.

Neden erkeklerin büyük çoğunluğunda prostatın 40 yaşından sonra büyümeye başladığı halen açıklanabilmiş değildir. Bu orta yaşta ortaya çıkan prostat büyümesi genelde kansere bağlı değildir; tıp dilinde iyi huylu prostat büyümesi olarak tanımlanır. Buna rağmen bazı durumlarda prostat büyümesi kanser yüzünden de gerçekleşebilir. B.H.P. geliştikçe büyüyen prostat idrar torbasını sıkıştırır. Bu durum acı vermez. Ancak idrar yaparken zorlanma, az miktarda idrar yapma ve en can sıkıcısı da geceleri defalarca idrara çıkma gibi semptomları vardır. Tahminlere göre 50'lerindeki erkeklerin vüzde 80'inde B.H.P. belir-
tileri görülür.

Eğer eşinizin bir kalp krizi geçirmekte olduğundan şüpheleniyorsanız, paniğe kapılmayın. Çünkü kalp krizi geçirmekte olan birine yapacağınız ilk müdahale ölümle hayat arasındaki o ince çizgiyi belirler. Önce ilk yardımı arayın ve hastanın durumuyla, açk adresinizi belirtin. Bir sonraki adımınız da eğer esiniz bilinçliyse ve yutkunabilecekse bir aspirin içirin. Çünkü aspirin kalp krizine neden olan damar tıkanıklığının açılmasına yardım etler. En son olarak da esiniz profesyonel bir yardım alana dek onu sakinleştirmeye çalışın.

Televizyon dizilerinde kalp krizinin kişide acı bir göğüs sancısı ve fiziksel yıkıma neden olduğunu izleriz. Gerçek hayattaysa kalp krizi izlediğimiz kadar dramatik olmayabilir. Doktorlar kalp krizinin genelde bir göğüs ağrısı olarak hissedildiğini ve erkeklerin bu ağrıyı doğal olarak hissedildiğini ve erkeklerin bu ağrıyı pek ciddiye almadıklarını söylüyorlar. Kadınların,, kalp ağrısının yine aynı bölgede hissedilirken kalp krizinin boyun, sol kol ve omuzda hissedildiğini bilmeleri gerekir. Kalp ağrısı, dalgınlık, baygınlık, terleme, mide bulantısı gibi belirtilere neden olmaz. Oysa kalp krizinde tüm bu belirtiler mevcuttur. Ayrıca risk et¬kenleri azaldığı takdirde muhtemel bir kalp krizi de önlenebilir.

Kalp krizi Tıbbi etkenler: Kalp krizi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen en büyük fakat östrojen hormonu sayesinde çok az kadın menopozdan önce kalp krizi geçirir. Erkeklerdeyse östrojen yoksunluğu yüzünden erken yaşlarda kalp krizi geçirme riski kadınlara oranla çok daha yüksektir. Aslında kalp krizini hazırlayan etkenler çocuklukta başlar. Örneğin kolesterol açısından zengin bir beslenme, kalbi besleyen damarlarda tıkanıklığa yol açar. Tıkanmış olan damarlar kalbe yeterli oksijeni ve besini sağlayamaz. Ve o bölgedeki kalp hücreleri ölür. İşte böylece kalp krizi meydana gelir.