Followers

Şok hali nedir

Gönderen bilgic 29 Mayıs 2009 Cuma

Şok bir kan dolaşımı bozukluğudur. Damarlardaki kanın azalması ya da damarlara yeterli kanın intibak etmekte güçlük çekmesi durumunda ortaya çıkar. Şok bir tür bayılma hali ola­rak görülür.
Yüksek şiddette bir zehirlenme, şiddetli bir ağrı, ağır bir ka­nama ya da ağır hastalıklardan sonra kan damarlarının etrafın­daki kaslar ya tam olarak gevşer veya aksine aşırı gerilir. Bu durumlarda bayılmayla sonuçlanan şok ortaya çıkar.

Şok durumunda hastanın yüzü solar, soğuk soğuk terler. Bi­lincini kaybetmese de normal değildir. Tedirgin, telaşlı ve tutar­sızdır. Parmak uçları soğur, sürekli üşümekten ve susamaktan şikayet eder.

Bu gibi durumlarda vakit geçirilmeden bir hekime başvurul­malıdır. Bu aşamaya kadar hasta sıcak tutulmalı, sırt üstü yatı­rılıp, ayakların baş hizasından yukarda olması sağlanmalıdır. Böylece beyne daha çok kan ulaşması sağlanmış olur. Beyne yeterince kan akışının sağlanabilmesi için hastanın özellikle ayakta ve oturur vaziyette bırakılmamalıdır. Beyin kan dolaşı­mından yeterince kan alamazsa bayılmalarla karşılaşılabilir. Özetle hekim gelene kadar hasta sıcak tutulmalı ve sırt üstü yatırılıp ayakların baş hizasından yukarda olması sağlanmalıdır.

0 yorum

Yorum Gönder