Followers

Besin zehirlenmelerine dikkat

Gönderen bilgic 29 Mayıs 2009 Cuma

Besin zehirlenmelerine dikkat

Besin zehirlenmelerine sağlıksız koşullarda hazırla­nan saklanan yiyecekler neden olur. İshal ve kusmayla kendini gösterir. Bu belirtiler yanısıra iştahsızlık ve mide ağrısıda görülebilir. Yiyeceklerde stafilokok aureus bak­terisi zehirlenmeye neden olur. Bu bakteri yiyeceğe bulaştığı zaman çok çabuk yayılır ve ani salgınlara yol açar. Bu bakterinin yanısıra Bacillus cereus, clostriduim botulinum salmonella, Esclerichia coli, Campylobacter jeguni ve Noralk organizmaları da besin zehirlenmeler­ine yol açar.

Bec:n zehirlenmelerinde rahatsızlık birkaç saatte geçer. Kusma bittikten sonra bünyenin su dengesinin sağlanması için sade su ve benzeri şeyler içilmelidir. Zamanla su katı karışımı maddeler alınabilir. Çocuk ve yaşlıların zehirlenmelerinde ve ağır zehirlenme durum­larında mutlaka doktora başvurulmalıdır.
En sağlıklısı zehirlenmeye neden olabilecek durum­lardan kaçınmaktır. Bu amaçla et ve yemek kalıntıları buzdolabında saklanmalı. Son kullanma tarihi geçmiş yiyecek maddelerine tüketilmemeli. Küflenmiş yiyecek­ler yenilmemeli.

0 yorum

Yorum Gönder