Besin zehirlenmelerine dikkat
Besin zehirlenmelerine sağlıksız koşullarda hazırlanan saklanan yiyecekler neden olur. İshal ve kusmayla kendini gösterir. Bu belirtiler yanısıra iştahsızlık ve mide ağrısıda görülebilir. Yiyeceklerde stafilokok aureus bakterisi zehirlenmeye neden olur. Bu bakteri yiyeceğe bulaştığı zaman çok çabuk yayılır ve ani salgınlara yol açar. Bu bakterinin yanısıra Bacillus cereus, clostriduim botulinum salmonella, Esclerichia coli, Campylobacter jeguni ve Noralk organizmaları da besin zehirlenmelerine yol açar.
Bec:n zehirlenmelerinde rahatsızlık birkaç saatte geçer. Kusma bittikten sonra bünyenin su dengesinin sağlanması için sade su ve benzeri şeyler içilmelidir. Zamanla su katı karışımı maddeler alınabilir. Çocuk ve yaşlıların zehirlenmelerinde ve ağır zehirlenme durumlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.
En sağlıklısı zehirlenmeye neden olabilecek durumlardan kaçınmaktır. Bu amaçla et ve yemek kalıntıları buzdolabında saklanmalı. Son kullanma tarihi geçmiş yiyecek maddelerine tüketilmemeli. Küflenmiş yiyecekler yenilmemeli.
0 yorum